31 mei 2021

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Nieuwbouw zwembad gemeente Twenterand

Het historische besluit werd vorig jaar genomen: de gemeente Twenterand gaat een nieuw overdekt zwembad bouwen op sportpark Het Midden. De Stadsregisseur zorgde voor het projectmanagement. Binnen een jaar na het besluit van de gemeenteraad ligt er een definitief ontwerp. De aanbestedingsprocedure is gestart, de start bouw staat gepland voor maart 2022. Een snelkookpan. Precies zoals we het graag hebben.

Positief besluit
De gemeente Twenterand heeft plannen voor een nieuw overdekt zwembad op sportpark Het Midden in Vriezenveen. Het dossier is al een aantal jaren oud, omdat er eerder zorgen waren over de kosten en niet iedereen enthousiast was over het plan. Op 30 juni 2020 valt toch een positief besluit in de gemeenteraad. Het zwembad komt er. Gezien de voorgeschiedenis wordt gesproken van een historisch besluit.

Duurzaamheid belangrijk
Het nieuwe overdekte zwembad bestaat uit een duurzaam complex met drie baden: een 25 meter sportbad met zes banen, een speciaal bad voor doelgroepen en een peuterbad. Uitgangspunt is een compact, functioneel, duurzaam en vooral kostenefficiënt gebouw. Belangrijk aspect is de duurzaamheid. Nul op de meter is het uitgangspunt, ofwel energieneutraal. De duurzame opwekking van energie gebeurt door zonnepanelen en warmtepompen. Een van de raadsleden sprak de ambitie uit het bad het duurzaamste van Nederland te maken.

Begeleiding ontwerpproces
De Stadsregisseur heeft de juiste deskundigheid bij het project georganiseerd en een heel pragmatische aanpak gefaciliteerd. De gemeente koos ervoor om zelf het ontwerp te maken om zo maximale sturing te hebben. Ook heeft de gemeente zo maximale grip op de kosten en het gewenste kwaliteitsniveau. Gebruikers, sportclubs en omwonenden zijn vroeg bij de ontwikkeling betrokken. Ze hebben al geparticipeerd tijdens het besluitvormingsproces en ook bij de totstandkoming van het ontwerp zijn zij betrokken. Op deze manier kreeg de gemeente inzicht in de diverse belangen en wensen en konden ze samen op zoek naar oplossingen bij knelpunten of bezwaren. De gemeente zegt dan ook: samen hebben we gewerkt aan hun bad. Voordeel is dat ieder weet wat er komt. Dat voorkomt teleurstellingen bij de oplevering.

Pragmatische aanpak
De pragmatische aanpak leidde ertoe dat het ontwerp in een ‘snelkookpan’ in een tijdsbestek van nog géén jaar is opgesteld. Dit houdt de focus op de hoofdzaken en bespaart kosten. De marsroute die daarbij is doorlopen is: 30 juni 2020 besluit gemeenteraad, oktober 2020 projectteam operationeel, juni 2021 definitief ontwerp gereed. De Stadsregisseu heeft het college geadviseerd over de wijze waarop moet worden aanbesteed. De aanbestedingsprocedure is inmiddels gestart. Eind juli 2021 zijn de aannemers bekend. Op 6 juli 2021 is de vaststelling bestemmingsplan en in maart 2022 start de bouw. Zo snel gebeurt een ontwikkeling zelden, maar met alle neuzen dezelfde kant op en het hele proces in een snelkookpan wil het wel.

Slangen + Koenis Architecten hét architectenbureau op het gebied van zwembaden, heeft het nieuwe zwembad ontworpen.

Impressies

Een ontmoetingsplek voor sporters en recreanten © Slangen + Koenis Architecten
Een toegankelijk paviljoen in een groene omgeving © Slangen + Koenis Architecten
Uniek zicht over de schaatsvijver © Slangen + Koenis Architecten
Het aanzicht vanaf de schaatsvijver © Slangen + Koenis Architecten
Sport en gezelligheid in één oogopslag © Slangen + Koenis Architecten
Rijk en multifunctioneel recreatiegebied © Slangen + Koenis Architecten

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

07 februari 2024

 

Voorontwerp sportcentrum Borne gepresenteerd!

Lees verder

09 augustus 2023

 

Jeroen Wolbrink in Trouw: participatie bij aardgasvrij?

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

20 september 2022

 

Excursie Industriepark Kleefse Waard

Lees verder

25 juli 2022

 

De lessen van Bensdorp Bussum

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Lees verder

Project

Herontwikkeling bedrijfsterrein Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij Enschede

Lees verder

Project

Samenwerking Teesinkbos Boekelo

Lees verder

Lees verder