27 augustus 2020

Lostrekken plan Centrum Keverdijk Naarden

De angel eruit, en door

‘Het centrum Keverdijk in Naarden wordt vernieuwd. Donderdag 13 juni tekenden Dudok Wonen, de ontwikkelaar van het multifunctioneel centrum en de gemeente Gooise Meren de Grondovereenkomst.’ Een bericht uit juni 2019. Waar meer achter zit dan het lijkt. In 2016 liep het plan Centrum Keverdijk in Naarden immers nog hartstikke vast. Het plan voor de bouw van sociale huurwoningen, een moskee en een multifunctioneel centrum in Naarden bleek economisch niet uitvoerbaar. En dat na een intensief participatieproces. De Stadsregisseur werd erbij betrokken om de stedelijke ontwikkeling vlot te trekken. Eén ding was zeker: dit project mocht niet stranden.

Wat eraan vooraf ging
De woningen, het multifunctionele centrum en de moskee in Keverdijk waren gedateerd. Het plan was opgevat om de woningen en de huisvesting voor voorzieningen te vervangen door nieuwbouw en sociale en duurzame woningen toe te voegen. Samen met bewoners, de moskee en gebruikers van het multifunctionele centrum zijn ideeën verzameld voor de inrichting. Maar het plan met een groot draagvlak bleek te duur. Geen nieuwe sociale huurwoningen, geen nieuwe voorzieningen in de wijk. Dat was voor het gemeentebestuur van de gemeente Gooise Meren een forse tegenslag.

Creatieve oplossingen
De Stadsregisseur onderzocht wat er mis was gegaan en hij zocht naar nieuwe mogelijkheden. Via stevige, zakelijke gesprekken kwamen we met nieuwe partners en financiers voor het project. Samen met de andere partijen vonden we creatieve oplossingen voor een haalbaar stedenbouwkundig ontwerp. Daarvoor moesten wel eerst de afspraken met de woningbouwcorporatie op de kop. In een intensief proces met een klein team zijn we er in een half jaar in geslaagd het plan uitvoerbaar te maken. Met behoud van de uitgangspunten uit het participatieproces. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. De eerste paal is geslagen tijdens een klein feestje. De eerste woningen worden medio 2021 opgeleverd.

Impressies

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

07 februari 2024

 

Voorontwerp sportcentrum Borne gepresenteerd!

Lees verder

09 augustus 2023

 

Jeroen Wolbrink in Trouw: participatie bij aardgasvrij?

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

20 september 2022

 

Excursie Industriepark Kleefse Waard

Lees verder

25 juli 2022

 

De lessen van Bensdorp Bussum

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Lees verder

Project

Herontwikkeling bedrijfsterrein Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij Enschede

Lees verder

Project

Samenwerking Teesinkbos Boekelo

Lees verder

Lees verder