28 juni 2020

Duurzaamste zwembad van Nederland?

Nieuwbouw zwembad gemeente Twenterand

De gemeente Twenterand heeft plannen voor een nieuw overdekt zwembad, maar het dossier is al meer dan vijftien jaar oud. De kosten en de keuze van de locatie zorgden ervoor dat het plan tot nu toe niet is uitgevoerd. Gertjan zorgt voor een helder plan, inzicht in kosten en dekkingsmogelijkheden en input vanuit gebruikers. Hij ondersteunt het ambtelijke team en adviseert de wethouder. Op 30 juni 2020 nam de raad een historisch besluit: het zwembad komt er.

Positief besluit
Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft plannen voor een nieuw overdekt zwembad op sportpark Het Midden in Vriezenveen. Zwembad De Stamper moet immers plaats maken voor nieuwbouw. De wethouder wil de aanbesteding voor de bouw in het najaar van 2020 beginnen. Maar het dossier is al een aantal jaren oud, niet iedereen is even enthousiast. Er is zorg dat de kosten uit de klauwen gaan lopen. Op 30 juni 2020 valt toch een positief besluit in de gemeenteraad. Het zwembad komt er en gaat ruim 10 miljoen kosten. Gezien de voorgeschiedenis wordt gesproken van een historisch besluit.

Duurzaamheid belangrijk
Het nieuwe overdekte zwembad bestaat uit een duurzaam complex met drie baden: een 25 meter sportbad met zes banen, een speciaal bad voor doelgroepen en een peuterbad. Een multifunctionele sportaccommodatie bleek niet haalbaar, maar dat was wel een ambitie. Het college ziet het nieuwe zwembad nu als eerste deel van een sportaccommodatie in de toekomst. Belangrijk aspect is de duurzaamheid. Nul op de meter is het uitgangspunt, ofwel energieneutraal. De duurzame opwekking van energie gebeurt door gebruik te maken van oppervlaktewater en zonnepanelen. Een van de raadsleden sprak de ambitie uit het bad het duurzaamste van Nederland te maken.

Begeleiding besluitvormingsproces
Gertjan heeft de juiste deskundigheid bij het project georganiseerd en pragmatisch toegewerkt naar besluitvorming. Geen luchtkastelen of mist, maar helderheid over mogelijkheden, kosten en dekkingsmogelijkheden. Hij heeft overlegd met verschillende gebruikers en onderzoeken uit het verleden gescreend op hoofdlijnen. Hij heeft het hele besluitvormingstraject in college en gemeenteraad voorbereid, inclusief consistente beantwoording van allerlei raadsvragen en vragen van dorpsraden en bewoners. Enerzijds hield hij zich bezig met de ondersteuning van het ambtelijke team en anderzijds adviseerde hij de wethouder. De volgende stap is het adviseren van het college over de wijze waarop moet worden aanbesteed. Het doel is een functioneel, duurzaam en kostenefficiënt gebouw dat recht doet aan de wensen van de gebruikers.

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

Project

Proeftuin Aardgasvrij – aan de slag in Enschede

Lees verder

01 juli 2020

 

Historisch besluit: nieuw zwembad voor Twenterand

Lees verder

Project

Duurzaamste zwembad van Nederland?

Lees verder

09 april 2020

 

Thuis in Oost

Lees verder

Project

Aanjagen woningbouw gemeente Twenterand

Lees verder

21 januari 2020

 

Start transformatie Stationsgebied Naarden-Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij – aan de slag in Enschede

Lees verder

Project

Duurzaamste zwembad van Nederland?

Lees verder

Project

Aanjagen woningbouw gemeente Twenterand

Lees verder

Project

Organische gebiedsontwikkeling in ‘De Nieuwe Stad’ Amersfoort

Lees verder

Project

Transformatie industrieel erfgoed ‘Bensdorp’ in Bussum

Lees verder

Project

Omgevingsmanagement regionaal bedrijventerrein H2O

Lees verder