11 november 2019

Organische gebiedsontwikkeling De Nieuwe Stad Amersfoort

Stevige ambitie, maar nog geen plan

Pionieren was het. Er waren vijf pijlers om een nieuw stuk stad te maken. Maar geen stedenbouwkundig plan, geen bestemmingsplan, geen vastomlijnd eindbeeld. Alleen een stevige ambitie met globale kaders en veel ruimte voor initiatieven vanuit de markt. Dit was in 2015 de basis voor de geleidelijke transformatie van de voormalige Prodentfabriek in het Oliemolenkwartier in Amersfoort. Een icoon in de regio, waar je niet even snel een hele stad uit de grond stampt. Het project kreeg de naam ‘De Nieuwe Stad’. Jeroen Wolbrink was in opdracht van de gemeente Amersfoort projectleider in de periode van 2016 tot 2018 voor deze transformatieopgave.

Kleine stad
Een nieuwe levendige plek moest het worden. Een plek om te werken voor iedereen, maar ook om te leren en elkaar te ontmoeten met ruimte voor muziek, horeca, werkplekken en groen. De stad in het klein. ‘Ik vond het geweldig om aan deze organische gebiedsontwikkeling te werken. We moesten out of the box denken. Ik denk dat we er goed in zijn geslaagd een gezonde balans te vinden tussen de vrijheid om te pionieren en te ontwikkelen enerzijds en anderzijds de behoefte aan sturing en controle die ook aanwezig was bij omgeving en gemeenteraad’, aldus Jeroen.

Uitdagend
In de periode dat hij als projectleider vanuit de gemeente bij het project betrokken was, werkte Jeroen samen met mede-eigenaar Schipper Bosch aan plannen voor de eerste nieuwe bebouwing in het gebied en de inrichting van het centrale plein. Het toevoegen van nieuwe functies en gebouwen vraagt om een zorgvuldig evenwicht. Cultuurhistorie, placemaking, behoud van identiteit en passend binnen de vijf pijlers. Een uitdagende klus. Door met iedereen te praten en belangen en wensen van alle stakeholders inzichtelijk te maken zorgde Jeroen voor de vertaalslag van ambities en ideeën naar haalbare en betaalbare plannen met draagvlak. Hij zorgde ervoor dat het project op korte termijn kon worden uitgevoerd. Inmiddels is De Nieuwe Stad niet meer weg te denken uit Amersfoort.

De Nieuwe Stad is nog volop in ontwikkeling. Meer weten? Kijk dan op www.denieuwestad.nl voor het actuele programma en ontwikkelingen.

De Nieuwe Stad Amersfoort

Impressies

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

07 februari 2024

 

Voorontwerp sportcentrum Borne gepresenteerd!

Lees verder

09 augustus 2023

 

Jeroen Wolbrink in Trouw: participatie bij aardgasvrij?

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

20 september 2022

 

Excursie Industriepark Kleefse Waard

Lees verder

25 juli 2022

 

De lessen van Bensdorp Bussum

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Lees verder

Project

Herontwikkeling bedrijfsterrein Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij Enschede

Lees verder

Project

Samenwerking Teesinkbos Boekelo

Lees verder

Lees verder