11 juli 2019

Transformatie industrieel erfgoed Bensdorp Bussum

Werken met draagvlak

De karakteristieke monumentale bebouwing langs het spoor en de geur van de cacao- en chocoladefabriek Bensdorp op de hoek van de Herenstraat en de Nieuwe Spiegelstraat zijn onderdeel van het DNA van Bussum. ‘Alleen al dat gegeven maakt het fantastisch om aan dit project te werken’, vertelt Jeroen Wolbrink, projectleider in opdracht van de gemeente Gooise Meren.

Vallen en opstaan
Een hoofdpijndossier was het geworden. Na het sluiten van het fabriekscomplex in 2002 is de bebouwing deels in verval geraakt. In 2015 is het project weer gestart nadat het proces tijdens de vorige crisis was gestagneerd. Een project met vallen en opstaan want helaas ging de aannemer vlak voor de oplevering failliet (2019). De rol van Jeroen startte na 2015 toen het project weer in een fase van vergunningen en start bouw terecht was gekomen. Hij zorgde voor goede afstemming met de omgeving (de Vrienden van Het Spiegel en de Vereniging Overlast Bensdorp).

De boel vlot trekken
Nadat hij het project al min of meer had overgedragen, moest Jeroen weer terugkomen om ervoor te zorgen dat het plan daadwerkelijk werd gerealiseerd. Na het faillissement van de aannemer had hij een belangrijke rol bij het in kaart brengen van de eisen en wensen en het vlot trekken van het bouwproces. Hij is erin geslaagd goede afspraken te maken met alle betrokken eigenaren over de afbouw van het complex en de terreininrichting. Dat was stevig onderhandelen namens de gemeente maar met een goed resultaat en naar tevredenheid van alle betrokkenen.

Het is gelukt!
Inmiddels is het project opgeleverd, met huurwoningen (ook sociaal), koopappartementen en bedrijfsruimte voor commerciƫle en maatschappelijke functies. Een prachtig project waar Jeroen trots op is. De ambitie is vertaald naar een geweldig gebouw. Ondanks tegengeslagen is het gelukt.

Transformatie Bensdorp Bussum

Impressies

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

07 februari 2024

 

Voorontwerp sportcentrum Borne gepresenteerd!

Lees verder

09 augustus 2023

 

Jeroen Wolbrink in Trouw: participatie bij aardgasvrij?

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

20 september 2022

 

Excursie Industriepark Kleefse Waard

Lees verder

25 juli 2022

 

De lessen van Bensdorp Bussum

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Lees verder

Project

Herontwikkeling bedrijfsterrein Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij Enschede

Lees verder

Project

Samenwerking Teesinkbos Boekelo

Lees verder

Lees verder