11 juni 2019

Collectief particulier opdrachtgeverschap Amersfoort

Oude bibliotheek wordt woningen voor senioren

Na de oplevering van het cultureel centrum Het Eemhuis in Amersfoort kwam het oude bibliotheekgebouw aan de Zonnehof vrij. Een gedateerd maar iconisch gebouw, gelegen aan een parkeerterrein aan de rand van het centrum. Wat doe je daarmee? De gemeente besloot om initiatiefnemers uit de stad en omgeving te vragen hun ideeën in te dienen. Een prachtige kans om er iets bijzonders van te maken. Jeroen Wolbrink organiseerde het proces en was als projectleider verantwoordelijk voor de begeleiding.

Droom van groep senioren
Uit de vele initiatieven die zijn ingediend, is het plan van een groep senioren gekozen: de bibliotheek samen te verbouwen tot een woongebouw met appartementen en een gezamenlijke ruimte op de begane grond. De gemeente verkocht het bibliotheekgebouw rechtstreeks aan het collectief van particulieren POWER: prettig ouder worden en relativeren. Het CPO-project resulteerde in ’t Boekhuis, een complex met 23 levensloopbestendige koopappartementen.

Twee initiatieven
’t Boekhuis ligt aan een voormalig parkeerterrein, waarvoor tegelijkertijd een burgerinitiatief was ingediend voor de transformatie naar een compact stadspark. De gemeente faciliteerde de realisatie. De combinatie van deze twee initiatieven heeft als vliegwiel voor de ontwikkeling van het gebied gefungeerd. Inmiddels zijn diverse ontwikkelingen in de omgeving rondom het park gaande, die een hoogwaardige invulling van gebouwen met wonen en andere functies ambiëren.

Ruimte scheppen voor anderen
Jeroen organiseerde het proces en was als projectleider verantwoordelijk voor de begeleiding van beide initiatieven. Jeroen kijkt met groot plezier terug op deze ontwikkelingen, onder andere omdat hij te maken had met particulieren die over veel onderwerpen nog nooit hadden nagedacht. CPO is altijd een uitdaging omdat je veel verschillende ideeën bij elkaar moet brengen. Partijen verbinden, voorzichtig oplossingen introduceren en laten weken. Door relatief kleine ingrepen ontwikkelt het gebied zich nu veel sneller dan voorheen. Het Amersfoortse credo ‘samen maken we de stad’ heeft hier echt betekenis gekregen.

Impressies

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

07 februari 2024

 

Voorontwerp sportcentrum Borne gepresenteerd!

Lees verder

09 augustus 2023

 

Jeroen Wolbrink in Trouw: participatie bij aardgasvrij?

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

20 september 2022

 

Excursie Industriepark Kleefse Waard

Lees verder

25 juli 2022

 

De lessen van Bensdorp Bussum

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Sport- en kindcentrum ’t Wooldrik

Lees verder

Project

Cromhoffpark: een nieuw stuk stad in Enschede

Lees verder

Project

Door pragmatische aanpak binnen een jaar definitief ontwerp klaar

Lees verder

Project

Herontwikkeling bedrijfsterrein Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij Enschede

Lees verder

Project

Samenwerking Teesinkbos Boekelo

Lees verder

Lees verder