11 juni 2019

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO): bibliotheek wordt boekhuis in Amersfoort

Na de oplevering van het cultureel centrum ‘het Eemhuis’ in Amersfoort kwam het oude bibliotheekgebouw aan de Zonnehof vrij. Een gedateerd maar iconisch gebouw, gelegen aan een parkeerterrein aan de rand van het centrum, wat doe je daarmee? De gemeente besloot om initiatiefnemers uit de stad en omgeving een kans te geven hun ideeën kenbaar te maken. Naast de aankoopprijs werd geselecteerd op de bijdrage van het initiatief aan de ontwikkeling van het gebied. Dit leverde een veelheid aan initiatieven op. Het winnende plan werd ingediend door groep senioren die het plan hadden de bibliotheek samen te verbouwen tot een woongebouw met appartementen en een gezamenlijke ruimte om de begane grond. De gemeente verkocht het bibliotheekgebouw rechtstreeks aan het collectief van particulieren en zo ontstond het CPO project.

Tegelijkertijd was een burgerinitiatief gestart met plannen voor de transformatie van het parkeerterrein naar een compact stadspark. De gemeente sprong daar op in door het burgerinitiatief hierin te ondersteunen en te faciliteren. De gemeenteraad en de Provincie Utrecht werden ervan overtuigd middelen beschikbaar te stellen.

Jeroen Wolbrink van De Stadsregisseur organiseerde het proces en was als projectleider verantwoordelijk voor de begeleiding van de beide initiatieven. ‘Met groot plezier kijk ik terug op deze ontwikkelingen. De grote uitdaging was om op onze handen te blijven zitten. Het resultaat mag er zijn. Het is mooi om te zien dat de transformatie van de voormalige bibliotheek en het parkeerterrein inmiddels hebben geleidt tot nieuwe initiatieven in de directe omgeving. Door relatief kleine ingrepen ontwikkelt het gebied zich nu veel sneller dan voorheen. Het Amersfoortse credo ‘samen maken we de stad’ heeft hier echt betekenis gekregen.’

Impressies

Actueel

  • Nieuws
  • Projecten

Project

Proeftuin Aardgasvrij – aan de slag in Enschede

Lees verder

01 juli 2020

 

Historisch besluit: nieuw zwembad voor Twenterand

Lees verder

Project

Duurzaamste zwembad van Nederland?

Lees verder

09 april 2020

 

Thuis in Oost

Lees verder

Project

Aanjagen woningbouw gemeente Twenterand

Lees verder

21 januari 2020

 

Start transformatie Stationsgebied Naarden-Bussum

Lees verder

Project

Proeftuin Aardgasvrij – aan de slag in Enschede

Lees verder

Project

Duurzaamste zwembad van Nederland?

Lees verder

Project

Aanjagen woningbouw gemeente Twenterand

Lees verder

Project

Organische gebiedsontwikkeling in ‘De Nieuwe Stad’ Amersfoort

Lees verder

Project

Transformatie industrieel erfgoed ‘Bensdorp’ in Bussum

Lees verder

Project

Omgevingsmanagement regionaal bedrijventerrein H2O

Lees verder